pondělí 26. března 2012

Alpy na kole - GAPA - Trasa č.4 - Wamberg a Partnachklamm

Obtížnost: střední
Vzdálenost: 13,0km
Délka: 3,5 hod.
Stoupání: 607m
Klesání: 606m



Čtrvtá trasa v okolí Garmisch-Partenkirchenu je opět pěší. Její délka je zhruba 13km a obtížností se řadí díky své délce mezi střední. Většina trasy vede bohatými lesy, ale přesto nás tu čeká mnoho zajímavých míst. 
Hned prvním takovým místem je malé horské městečko Wamberg. To je prosluslé starými domky s doškovými střechami, balkónky a starou architekturou, která jako by se tu nenechala vůbec ovlivnit pokrokem doby. Největší zajímavostí je tu ale kostel sv. Anny. Nejenže se jedná o krásnou stavbu jako takovou, ale zároveň je to nejvýše položená církevní stavba celého Německa.  Celé městečko je chráněno památkovou péčí.
Dále cesta pokračuje kopcovitou krajinou mezi lesy a loukami až do soutěsky Partnachklamm. Zde se nám naskytne možnost porovnání druhé soutešky v této oblasti se soutěskou Höllentalklamm, kterou jsme navštívili v rámci druhé plánované trasy. 
Partnachklamm je  od roku 1912 přírodní památkou. Původně sloužila k průchodu lidí za prací do hor, dřevařům, lovcům atd. S vývojem turistiky se zdejší stezky přizpůsobily turistům. Říčka Partnach si tu ve skalním podloží vyhloubila zhruba 80m hluboké koryto a také několik nádherných vodopádů a malých jezírek. Obecně se tato soutěska díky menšímu výškovému převýšení těší většímu zájmu turistů, než zmiňovaný Höllentalklamm, kam míří většinou lidé za ferratami či lezením.
Poslední část trasy pak vede podél skokanských můstků, které zde vznikly v době konání olympijských her a které jsou i v současnosti hojně využívány. 

Žádné komentáře:

Okomentovat