úterý 8. května 2012

Další lehkovážnost turistů...

V sobotu se na ledovci pod horou Grossvenediger v Rakousku odehrála další tragédie. Šestatřicetiletý muž ze Slovenska tu zahynul v ledovcové trhlině. O život přišel patrně již během čtyřicetimetrového pádu, který absolvoval po hlavě do trhliny, která měla podle dostupných informací místy jen 30cm šířku. Navíc bylo jeho tělo zasypáno sněhem. V pondělí se záchranářům podařilo tělo vyprostit. I záchranná akce si však vybrala jednu oběť a to z řad záchranářů. 
A proč k celé téhle tragédii došlo? Samozřejmě opět kvůli lehkovážnému přístupu turistů k horám. Skupina slovenských alpinistů sestupovala z vrcholu Grossvenedigeru po ledovci a ignorovala základní pravidlo postupu v tomto terénu. Šli tedy nenavázaní. I v případě, že by neznali žádnou techniku záchrany z ledovcové trhliny, mohlo jejich kolegovi navázání zachránit život. Ledovce kolem této hory jsou vyhlášené množstvím trhlin, jejichž hloubka dosahuje mnohdy i 60m. Znám spoustu podobně "odvážných frajerů" i v mém okolí. Vždyť co na tom, že neumím sestrojit byť základní kladkostroj, nějak to přeci přejdeme... 
Pokaždé mě podobná lehkovážnost naštve. Desítky lidí pak riskují život kvůli záchranné akci. Jeden můj kamarád před zhruba rokem také skončil v trhlině. Je to zkušený horský průvodce, šel navázaný, zná veškeré techniky záchrany, umí si poradit. Přesto v trhlině visel pekelně dlouho a dnes se na lano navazuje už když vidí první sněhovou pláň připomínající ledovec. 

Žádné komentáře:

Okomentovat